lunes, 25 de noviembre de 2013

Els 5 pilars de la Wikipédia.

A continuación us adjunto un text que he extret de la Viquipèdia, sobre els 5 pilars que la formen, ja que penso que és important que els coneguem.
 
 
- La Viquipèdia és una enciclopèdia que incorpora elements de les enciclopèdies generals, i de les enciclopèdies especialitzades. La Viquipèdia no és un diccionari, ni una col·lecció de texts originals, ni un diari; hi ha altres projectes germans de Wikimedia per a aquests continguts. Tampoc és una màquina de propaganda, ni un servidor gratuït, ni un proveïdor d'espai web, ni un conjunt de pàgines d'autopromoció, ni un experiment sobre l'anarquia o la democràcia, ni un directori d'enllaços, ni un lloc per a expressar opinions, experiències o arguments; el propòsit és recopilar tot el saber de forma enciclopèdica, no crear-lo.


 
 

- La Viquipèdia cerca el "punt de vista neutral", és a dir, intenta aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic. Això requereix oferir la informació des de tots els angles possibles, presentar cada punt de vista de forma precisa, dotar de context els articles perquè els lectors comprenguin totes les visions, i no presentar cap punt de vista com "el vertader" o "el millor". Això implica, per una banda, citar les fonts autoritzades que puguin verificar-se sempre que sigui possible, especialment en qüestions polèmiques, però, d'altra banda no significa que totes les visions han de posar-se al mateix nivell, sinó en la seva mesura justa. Cada vegada que aparegui un conflicte per determinar quina versió és la més neutral, cal declarar un període de reflexió mitjançant un cartell de discutit a l'article. Es discutiran els detalls a la pàgina de discussió i s'intentarà resoldre la disputa amb calma.
 
 
 

- La Viquipèdia és de contingut lliure, de manera que tothom hi pot col·laborar i la pot distribuir lliurement. Respecteu els drets dels autors que no volen que sigui d'aquesta manera. Cal que accepteu que alliberant la vostra col·laboració podrà ser modificada i redistribuïda.
 
 
 

- La Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta. Respecteu els vostres companys viquipedistes fins i tot quan no compartiu les seves opinions. Comporteu-vos civilitzadament. Eviteu els atacs personals i les generalitzacions quan es crispin els ànims; eviteu les guerres d'edicions; recordeu que hi ha aproximadament 416.000 articles a la Viquipèdia en català per a treballar. Actueu amb bona fe, sense sabotejar la Viquipèdia per enfortir els vostres arguments. No utilitzeu titelles per actuar malament o per evitar les polítiques.
 
 
 

- La Viquipèdia no té normes inamovibles més enllà d'aquests cinc principis generals. Llanceu-vos-hi!, perquè la gràcia d'editar és que, encara que es persegueix, no es requereix la perfecció. I no tingueu por de canviar res. Totes les versions anteriors dels articles estan guardades; no hi ha forma que pugueu espatllar per accident la Viquipèdia o destruir el seu contingut irremeiablement. Per això mateix recordeu: tot allò que escriviu aquí passarà a la posteritat…

lunes, 18 de noviembre de 2013

Les PDI en un Scoop.it

Dins de la nostra setmana reflexiva a la Universitat, el divendres 15 de Novembre vam tenir una conferència a l'auditori sobre les PDI a l'aula. La nostra feina era entrar al Twitter i amb el hashtag de #gitic13 fer tweets sobre la conferència i les nostres opinions sobre els temes tractats. He pogut veure com molta gent va fer hashtags sobre la conferència com podreu veure a les següents captures de pantalla del Twitter.






També vam haver de crear un nou Scoop al nostre compte que ens vam fer a la pàgina de Scoop.it que tractés sobre temes relacionats amb les Pissarres Digitals Interactives (PDI) a les aules avui en dia.





Per finalitzar us deixo el link del meu Scoop: PDI a l'aula.


martes, 5 de noviembre de 2013

Google sites.

Podem dir que Google Sites és una eina que reuneix moltes qualitats, i en podríem destacar les següents:
• La seva facilitat d'ús
• Construir un lloc web a la nostra mida
• Construir un lloc web en funció de les nostres necessitats i desitjos
• Crear llocs webs col·laboratius
• Mantenir informació permanent actualitzada al nostre espai web
• Compartir documents i arxius de tot tipus.
Les webs creades amb aquesta eina poden adaptar-se a moltes situacions i necessitats, un dels aspectes més interessants és que funciona com un Wiki. Podem afegir si volem un senzill sistema d'anuncis amb l'estructura de blog. En definitiva virtuts no li falten per consagrar-se com una bona alternativa de disseny web a tenir en compte.
Els principals pasos que cal seguir per crear un nou Google Sites són:
1- Accediu al Google amb la següent adreça: http://sites.google.com i apareixerà la finestra que veieu a continuació, on haureu de crear un nou compte si encara no disposeu d'ell.


2- Una vegada hem entrat al nostre compte apareixerà el botó "Crea un lloc nou", i haurem de clicar a sobre per poder crear la nova pàgina, on aniran sortint una sèrie de punts que haurem d'anar escollint en quant a la plantilla i la privacitat de la pàgina entre altres.




3- Aquest serà l'últim pas per a poder crear el nostre lloc, una vegada haguem clicat ja tindrem la nostra pàgina de Google Sites i ja podrem començar a compartir les nostres idees i pensaments amb els altres. 

Per finalitzar, deixaré una captura de pantalla del nostre google sites creat amb les meves companyes Paola i Mari Carmen, anomenat Metropolitan Style, un lloc de moda ple de novetats i d'activitats relacionades amb la moda.










Wiki.

Dins del grup classe vam estar parlant sobre el tema dels Wikis a partir de la lectura que teniem al Suro de GTIC, i vam dir una sèrie de característiques que composen aquestes pàgines que a continuació us deixaré:
A partir d'un full en blanc és pot anar desenvolupant, es poden anar creant links, editant pàgines.. La Wikipédia treballa com un Wiki, on tothom pot editar, guardar i fer links i és també online. Els Wikis són considerats flexibles. 
Tothom pot editar el contingut del Wiki. Es poden posar tota mena de gadgets, es poden posar calendaris, tota la informació que vulguis..
Els Wikis són molt textuals, per exemple varies escoles han creat històries i contes col·laboratius. S'assembla bastant al Google Drive en relació amb que sigui molt textual. En un Wiki, és molt important construir consensos.
Wiki: Aplicació online, pàgina web que ens deixa introduir continguts, editar, crear blogs..  
El contingut d'un Wiki és dinàmic ja que el trobem en constant canvi, tan a revisió com a actualització. En els Wikis, els continguts s'estructuren per pàgines, que són indexades en el menú de navegació lateral. També és temporal, ja que pateix constants canvis, les pàgines s'editen i es revisen en funció dels continguts. 
Els links serveixen per crear l'estructura del blog. Els botons més importants d'aquesta pàgina són "Edita" i "Desa".

A partir de la pàgina Vimeo.com, he trobat un petit tutorial sobre com crear un Wiki en Wikispaces i que espero que us sigui d'ajuda ja que crec que és bastant interessant. 

Crear un Wiki en Wikispaces

En la passada classe en Jordi ens va demanar que creéssim un Wiki a Wikispaces, hauriem de registrar-nos com a nous usuaris i en grups de 5 persones hauriem de fer una pàgina que tractés sobre temes que ens agradessin i compartir-la entre nosaltres per poder editar-la conjuntament, ja que una de les seves principals característiques és que tothom ho pot editar i també a la vegada. 
A continuació us deixaré escrit els passos que cal seguir per crear un nou compte.
1- El primer pas per crear un Wiki és anar a la pàgina principal de Wikispaces i registrar-se en el sistema.





Wikispaces ens proporciona escollir entre tres permisos per poder accedir-hi:
-Públic: Qualsevol usuari, també persones anònimes, pot veure i editar les pàgines.
-Protegit: Qualsevol persona pot veure les pàgines, però només els usuaris que són membres de l'espai poden editar les pàgines.
-Privat: Les pàgines només poden ser vistes i modificades pels membres del Wiki.





Per començar a crear una nova pàgina haurem d'anar al menú lateral i clicar a la pestanya anomenada "Nova pàgina".


Una vegada creada la nostra nova pàgina, ja podrem començar a editar-la i a utilitzar les diferents opcions que ens proporciona aquesta.




Una vegada vam aprendre a utilitzar aquesta nova eina de treball en grup, la nostra feina va ser ben fàcil, vam haver de seguir una sèrie de punts que el professor ens va demanar: 
1. Crear un compte de Wikispaces.
2. Crear un Wiki a partir del nou compte.
3. Compartir el Wiki amb els companys del grup.
4. Es podria penjar al blog però no és obligatori.


Per començar vam clicar a "Modifica" i seguidament vam afegir l'apartat "Tipus de llibertat" ja que vam veure que aquesta informació no estava afegida i la vam trobar interessant i necessària.


Després d'afegir-la vam posar l'enllaç d'on havíem extret la informació amb la opció "Insert" i "Referència" tot i que abans de fer aquest pas calia fer una "Inclusió" a la part de "Referències" per que la informació que havíem afegit ens portès a l'apartat de "Referències" directament.